VILLAÄGARE          FASTIGHETSÄGARE

Bergvärme för villor

348 000 småhus har idag bergvärme, jordvärme eller sjövärme installerat. (siffror från 2014) Småhusägares vanligaste motiv till dessa installationer är att minska sina uppvärmningkostnader samtidigt som de slår ett slag för miljön.

Trots den redan höga användningen av bergvärme bedömer vi att marknaden framöver är växande. Del av tillväxten representeras av utbyte av värmepumpar beroende på att de blivit gamla. Men ett utbyte av en befintlig värmepump kan också motiveras av att dagens bergvärmepumpar är mycket mer effektiva än de som installerades för bara 10 år sedan. Med en ny pump fås en högre andel gratis energi från berg, mark eller sjö.

Stor andel gratis energi

Värmepumpen i ett bergvärmesystem bygger på samma teknologi som ett kylskåp – fast tvärtom.  Stora mängder uppvärmd vätska från rören (s.k. kollektorer) omvandlas till små mängder vatten med högre temperatur för distribution till golvvärme, värmeelement och varmvattenkranar. För att denna energicirkulation skall fungera krävs elektricitet. Dagens värmepumpar klarar dock att producera värmeenergi med bara 25-30 % elenergi. Resultatet blir kilowattimmar som till 75-80 % är gratis.

Den låga kostnaden per kWh är huvudskälet till bergvärmens popularitet bland villaägare. Visserligen innebär bergvärme en betydande investering i borrning, värmepump, rördragning m.m. men denna är vanligtvis betald inom mindre än 10 år. Livslängden för en installation är över 50 år om man byter ut de elektromekaniska delarna (ca 40 % av värdet) av värmesystemet vart 20:e år.

Kostnadsskillnaderna för uppvärmning med bergvärme resp fjärrvärme, pellets, olja och direktverkande el ökar dessutom över åren eftersom endast en mindre andel av bergenergikostnaden är köpt energi som följer prishöjningarna medan alternativen påverkas till 100 %.

Bergvärme och bergkyla går dessutom att med fördel kombinera med solceller för att sänka kostnaden för den elenergin som krävs.

Miljövänligt

Ett allt vanligare tilläggsargument för bergvärme, förutom ekonomi, är miljövänligheten. Jämför man t.ex. CO2-utsläppen med fjärrvärme så släpper bergvärme endast ut en 40-del så mycket räknat per kWh. Om dessutom s.k. grön el används så går utsläppen för bergvärme ner till 0 gram/kWh.

villa

Vi finns runt Mälardalen och i Dalarna

BrainHeart Energy är 100-procentig ägare till ett antal bolag med verkstäder och kontor runt Mälardalen och i Dalarna. Vi täcker bland annat följande orter med installationer och service – klicka på resp ortsnamn för att komma till det bolag som täcker den orten.

Arboga
Arvika
Enköping
Eskilstuna
Falun
Flen
Gnesta
Karlskoga
Karlstad
Katrineholm
Kristinehamn
Köping
Mora
Rättvik
Sala
Stockholm
Strängnäs
Södertälje
Torsby
Uppsala
Västerås
Örebro

Störst i Sverige på bergvärme